Uloga Wi-Fi-ja u lokaciji
Kada vam je Wi-Fi uključen, vaš telefon stalno skenira obližnje Wi-Fi mreže. Ove mreže ili žarišne točke imaju svoja jedinstvena imena i adrese. Mnoge tvrtke stvorile su ogromne baze podataka Wi-Fi žarišnih točaka i njihovih lokacija. Vaš telefon može koristiti ove informacije kako bi otkrio gdje se nalazite. Mjerenjem jačine signala s nekoliko različitih Wi-Fi mreža, vaš telefon može dobiti vrlo dobru predodžbu o svojoj lokaciji. Ova metoda je posebno korisna u zatvorenom prostoru i na mjestima s puno ljudi, poput trgovačkih centara ili velikih zgrada, gdje je dostupno mnogo Wi-Fi mreža. Također troši manje baterije od GPS-a, što je čini pametnim izborom za brze provjere lokacije.
Sastavljanje svega zajedno: Timski rad
Usluge lokacije vašeg telefona ne biraju samo jednu od ovih metoda. Umjesto toga, koriste ih sve istovremeno. Softver telefona pregledava podatke s GPS satelita, obližnjih baznih stanica i Wi-Fi mreža. Zatim kombinira sve te informacije kako bi vam pružio najbržu i najprecizniju moguću lokaciju. Na primjer, ako šetate vani u parku, vaš telefon će koristiti GPS za najtočniju lokaciju. Međutim, čim uđete u zgradu, GPS signal može oslabjeti. Tada vaš telefon prelazi na korištenje Wi-Fi-ja i baznih stanica kako bi nastavio pratiti vašu lokaciju. Ovaj timski rad osigurava da vaš telefon uvijek ima dobru predodžbu o tome gdje se nalazite, bez obzira na okolinu.
Informacije o lokaciji koje vaš telefon prikuplja
mogu se koristiti na mnogo korisnih načina. Pokreću vaše omiljene navigacijske aplikacije poput Google karata, koje vam mogu dati detaljne upute. Također vam pomažu u pronalaženju lokalnih tvrtki, poput najbliže pizzerije ili kafića. Hitne službe mogu koristiti lokaciju vašeg telefona kako bi vas brzo pronašle ako vam je potrebna pomoć. Mnoge vaše aplikacije društvenih medija koriste vašu lokaciju kako bi vam pokazale što se događa u vašem području. Ova tehnologija olakšava i čini sigurnijima mnoge dijelove naših života. Besprijekoran način na koji ove tehnologije rade zajedno svjedoči o modernom inženjerstvu.

Još jedan sjajan primjer su fitness trackeri i pametni satovi. Ovi uređaji koriste podatke o lokaciji za praćenje vaše putanje trčanja i mjerenje pređene udaljenosti. Mogu čak i stvoriti kartu vaše rute vježbanja. To je korisno za ljude koji žele pratiti svoje ciljeve u vezi sa zdravljem i fitnessom. Podaci o lokaciji također vam pomažu u pronalaženju izgubljenog ili ukradenog telefona. Aplikacije poput "Pronađi moj iPhone" ili "Pronađi moj uređaj" koriste usluge lokacije telefona kako bi vam pokazale gdje se vaš telefon nalazi na karti. Ova značajka pruža vam mir, znajući da ako izgubite telefon, imate dobre šanse da ga ponovno pronađete. Mogućnost da to učinite zahvaljujući različitim tehnologijama lokacije koje rade u skladu.